Vlada priprema nacrt statuta Udruženja, uputiće ga Ustavnom sudu do kraja maja

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je u pismu upućenom predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Teodorosu Rusopulosu rekla da Vlada Kosova priprema nacrt statuta Asocijacije, koji se obavezala da će poslati Ustavni sud do kraja maja

Taj potez Vlade dolazi uoči sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope (16. i 17. maja), na kojoj članstvo Kosova u ovoj organizaciji još nije uvršteno na dnevni red. Francuska i Njemačka zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake kako bi Asocijacija garantovala svoje članstvo u Savjetu Evrope. To je kao nepravedno opisao premijer Aljbin Kurti, koji prije nekoliko dana nije izrazio spremnost za tako nešto.

Međutim, Gervalla je u pismu koje je poslao 15. maja najavio da će nacrt statuta koji je pripremila sama Vlada, a ne evropski nacrt, koji je predstavljen strankama prošle godine, biti podnet Ustavnom sudu.

Prema Gervallinom pismu, Vlada radi na nacrtu statuta inspirisan onim iz Fondacije Fridrih Ebert (FES).

„Nakon pisma posvjećenosti od 23. marta 2024. koje su potpisali politički vrh Kosova, odnosno predsjednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsjednik Glauk Konjufca, pišem da vas obavjestim o konkretnim koracima koje preduzimamo u skladu sa našim obaveze nakon glasanja za članstvo. Od 17. aprila 2024. godine, Vlada Kosova je preduzela konkretne i opipljive korake ka punoj primjeni Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa za implementaciju, uključujući i Asocijaciju kao jednu od obaveza nakon članstva. U skladu sa duhom člana 7. u vezi sa članom 10. Osnovnog sporazuma, već smo započeli konsultacije sa predstavnicima pripadnika srpske zajednice kako bismo razmotrili njihove potrebe. S tim u vezi, Vlada Kosova priprema nacrt statuta Zajednice, inspirisan FES-om, koji će do kraja maja 2024. godine biti upućen Ustavnom sudu“, navodi se u pismu ministra.

Ministar spoljnih poslova kaže da uzimajući u obzir ove korake “očekujemo da će Komitet ministara imati dodatne razloge da pozove Kosovo da postane 47. članica Savjeta Evrope”.