Vrajoli: Kosovo treba da bude oprezno, problemi na sjeveru su se gomilali decenijama

Izvršni direktor Kosovskog centra za bezbijednosne studije, Mentor Vrajoli (Vrajolli), je odluku Vlade o odlaganju izvršenja odluke o reciprocitetu ličnih karata nazvao opreznom.

Pozvan u ponedijeljak u emisiju 60 minuta na KTV, Vrajoli je rekao da kosovske institucije treba da budu oprezne i da ne upadaju u provokacije, jer se problemi u sjevernom dijelu zemlje gomilaju decenijama.

„Mislim da je ono što se desilo očekivano, ali mora se pravilno upravljati situacijom, da se ne upada u provokacije, već da se uzmu u obzir sve nijanse problema, u sjevernom dijelu decenijama se gomilaju problemi. Deo građana je izmanipulisan, drugi dio je primoran da se tako ponaša, jer institucije Kosova dugo nisu uspijevale da spriječe ove mehanizme koji su tamošnje građane Srbije držali neintegrisanim. Institucije Kosova moraju da budu oprezne, sama činjenica da je ovaj sporazum odložen za 30 dana pokazuje razboritost“, rekao je on.

Prema Vrajoliju, međunarodna zajednica ima jasnu sliku o tome šta se dešava na sjeveru, jer su i sami tamo prisutni.

„Međunarodna zajednica ima jasnu sliku šta se dešava na sjeveru, pošto su tamo prisutni, tu su KFOR, EULEX, tako da ne treba previše da brinemo šta Srbija kaže. Uloga Srbije u destabilizaciji Kosova odnosi se i na balansiranje pozicije koju Srbija ima između Istoka i Zapada. Srbija nije zainteresovana da integracioni procesi Srba teku glatko. Interes Srbije i Rusije je da imamo ovakva destabilizujuća kretanja na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Vrajoli je odnos međunarodne zajednice prema Kosovu vidi kao pozitivan, rekavši da se u poslednje vrijeme ne protive pravnim postupcima institucija zemlje, a to se, prema njegovim riječima, dešavalo i ranije.

On je dalje rekao da bi trebalo da dođe do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, ali u okviru sugestija Ustavnog suda.

„Zavisi od pravnog prostora. Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, odluka Ustavnog suda je obavezujuća i formiranje Zajednice mora da se odvija u okviru sugestija Ustavnog suda i da ne ide dalje od zaključaka Ustavnog suda“, rekao je on.