Vučić najavljuje posjetiti  Kosovo

Posle pet godina, predsednik Srbije namerava da poseti Kosovo kako bi se obratio srpskom narodu. Vlada Kosova nije navela da li je primljen Vučićev zahtijev. Poslednjih godina dolazi do odbijanja posjeta sa obije strane čak i na nižim nivoima, pošto je nedavno odbijen zahtijev za posjetu Preševskoj dolini ministru unutrašnjih poslova Dželalu Svečlji. Evropska unija pozvala je strane da poštuju sporazume o međusobnim posjetama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je želju da dođe na Kosovo, pet godina nakon poslednje posjete. On je izrazio namjeru da se obrati srpskom narodu nekoliko dana nakon što vlasti države koju on predstavlja nisu odobrile zahtijev kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da posjeti Preševsku dolinu.

„Video sam da kažu da treba dozvoliti Dželjalju Svečli da posjeti teritoriju centralne Srbije u skladu sa sporazumima potpisanim u vrijeme Borka Stefanovića i potvrđenim kasnije. Ne vidim veliku opasnost u ovome, mada bi on, naravno, došao da provocira. Tražio sam i da odem na Kosovo  i da se obratim narodu. Bilo bi dobro da poštujemo dogovore i razgovaramo sa narodom na svjetoj srpskoj zemlji“, rekao je Vučić srpskim medijima.

Vlada Kosova nije nagovijestila da li postoji zvaničan Vučićijev zahtijev i da li će biti odobren.

Poslednji put Vučići je posjetio Kosovo 2018. Od tada, uprkos svim upozorenjima, nije ušao na Kosovo. On je pokušao 15. septembra prošle godine, kada je rekao da traži od srpskog naroda, a ne od premijera Kosova Aljbina Kurtija, da posjeti Kosovo.

„Doći ću u Gračanicu i to ne tražim od Kurtija“, izjavio je Vučić.

A Kurti je odgovorio da će se prema zahtijevu odnositi ozbiljno. Posle porasta tenzija nije bilo posjete Vučića i njegovih potčinjenih.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MPJD) prije pet mjeseci nije dozvolilo ni Petru Petkoviću, šefu takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, da uđe na Kosovo zbog zapaljivih izjava.

Petković je u tri prethodne posjete otvoreno koristio govor mržnje, koji je kulminirao otvaranjem paralelnog univerzitetskog objekta u Sjevernoj Mitrovici.

„Ovo je kamen temeljac jedinstva našeg naroda na Kosovu i za ovo smo danas jedinstveni, kakvi smo bili i bićemo: i Lista Srpska, i naš Univerzitet i država Srbija. “Naš narod ima budućnost samo kroz ovo jedinstvo, kako je rekao predsjednik Aleksandar Vučić”, rekao je Petković.

Nije smeo da uđe na Kosovo ni 3. septembra 2021. Ali Srbija se osvjetila dva dana kasnije, kada nije dozvolila posjetu četvorice kosovskih ministara Preševskoj dolini – ministra za infrastrukturu Liburna Alijua, ministra privrede. , Hekuran Murati, ministar obrazovanja, Arberie Nagavci, i ministar kulture, Hajrullaha Ćeku. Odluku da ih zaustave srpske vlasti saopštile su samo nekoliko sati prije polaska. Jedan od Petkovićevih prethodnika, Marko Đurić, koji je sada ambasador Srbije u SAD, uhapšen je zbog nepoštovanja zabrane ulaska na Kosovo.

A u četvrtak je Evropska unija pozvala strane da poštuju dogovore o međusobnim posjetama, pozivajući se na odbijenu posjetu ministra unutrašnjih poslova Svečlje.

Prema riječima portparola Evropske unije Petera Stanoa, posjeta Svečlje Srbiji zatražena je u skladu sa dogovorom o zvaničnim posjetama iz dijaloga, pa bi, prema njegovim riječima, „Srbija trebalo da dozvoli da se ova posjeta desi“.

Svečlja je planirao sastanke u sjedištu Nacionalnog savjeta Albanaca i sa jedinim albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem.

Odbijanje koje je dobila Svečlja izazvalo je reakciju političkih predstavnika Doline, koji su okrivili Srbiju za mržnju prema Albancima. Srpski zvaničnici mesecima optužuju Švedsku da preko kosovske policije vrši pritisak na Srbe sa severa.

Poznavaoci odnosa dve zemlje kažu da je populistička politika obe vlade dovela do kršenja dogovora o međusobnim posetama.

„Vučić, očigledno, posetom Kosovu pokušava da vrati povjerenje Srba, jer je došlo do gubitka povjerenja posle napada na Banjsku, a istovremeno se javljaju optužbe za zloupotrebu glasova građana Srbije na izborima. U Srbiji. To je uticalo na to da ima neku vrstu otcijepljenja od Srba koji žive na Kosovu i nastoji da nekako promoviše svoju politiku u odnosu na srpske građane na Kosovu i nastavak dosadašnje propagande o tome da svi Srbi treba da budu jedinstveni. tako i dalje ostaju na Kosovu“, rekao je analitičar Arbnor Sadiku.

On dodaje da ni Kosovo ne bi trebalo da odobri njegovu posjetu posle poslednjeg odbijanja datog Svećlji.

„Smatram da ni Kosovo ne bi trebalo da dozvoli Vučiću da dođe na Kosovo, jer je Srbija bila veoma destruktivna i ne poštuje dogovore o dozvoljavanju posjeta kosovskih ministara. Takođe moramo da postupimo na isti način, jer izgleda da Srbija ne pristaje na druge oblike kompromisa ili dijaloga između dvije zemlje“, naglasio je Sadiku.

Dogovor o zvaničnim posjetama postignut je u okviru tehničkog dijaloga Brisela 2014. godine.

Ali Sadiku je ocijenio da bi možda trebalo da dođe do preuređenja sadašnjeg sporazuma o međusobnim posjetama.

„Praktično, verovatno je dobar zamah da na sastancima u Briselu dođe do novog sporazuma sa novim specifikacijama i još jednom je jasno da ove posjete obije vlade neće zloupotrebiti za populizam. Čak je i Vlada Kosova htijela da ga zloupotrebi za odlazak u Dolini u kampanju nakon što je Srbija priznala registarske tablice. Čak ni Vučić nije imao normalnu komunikaciju, ali ih je zloupotrebio da tamo zadrži vlast. „Vučić ima potpuno totalitarnu moć i još uvjek zloupotrebljava lažni mit o Kosovu koji je podmetnuo bivši Miloševićev režim“, naveo je Sadiku.

Rečeno je da posjete treba da se odvijaju na način koji promoviše proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Ali sporazum je prekršen svaki put kada je došlo do napetosti u situaciji između dvije zemlje prenosi koha.net.