Vučić: Nećemo odustati od KM tablica, one su dokaz prisustva Srbije na Kosovu

Sjednica Skupštine Srbije o toku dijaloga sa Kosovom počela je u utorak ujutru i još traje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako prenosi portal N1, koristi pitanje Kosova i Srba na Kosovu za napad na kritičare.

Isto tako, Vučić je u jednom trenutku rekao da je „Srbija i dalje prisutna na Kosovu“ i da će, prema njegovim riječima, tako biti.

On je rekao da Srbija neće odustati od tablica koje izdaje Srbima u ime gradova Kosova i da je Vlada Kosova dala rok do kraja oktobra da ih promjeni.

„Da li to znači da ćemo se povući ako naši vitalni nacionalni interesi budu ugroženi? Ne, nećemo odustati. Nećemo stati ni sa KM tablicama. Registarske tablice KM, kao i lične karte Srbije na Kosovu, za nas su dokaz da je država Srbija i dalje prisutna na Kosovu. Za nas je veoma dragocena stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije. To je suština“, rekao je Vučić, prenosi u sredu „B92“.

Srbija je nedavno prihvatila kosovske lične karte za prelazak granice, baš kao i Kosovo, i to je predstavila kao pobjedu uz obrazloženje da će „Srbi koji žive na Kosovu moći da se kreću sa srpskim ličnim kartama“.

Dogovor o kartama postignut je nakon upozorenja Kosova o mjerama reciprociteta. Srbija je do sada na ulazu na svoju teritoriju izdavala privremena dokumenta građanima Kosova, jer nije prihvatala lične karte.