Vučić odustaje od dijaloga Kosovo-Srbija, hoće li Bernabić biti na njegovom mjestu ispred Kurtija?

Trenutno, u pregovorima Kosova i Srbije, koji se vode u Briselu, šefovi dvije strane su Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić. Ali postoje elementi koji pokazuju da se protagonisti dijaloga mogu promjeniti. Vučić je dao signale da Vlada Srbije na čelu sa Anom Bernabić može da preuzme „uzde“ u svoje ruke. Premijer Aljbin Kurti je upitan o ovoj mogućnosti na Si-En-Enu, gde je i on dao svoje mišljenje.

U dijalogu Kosovo-Srbija, predstavljanje može da se promjeni, ako se korektno prime signali koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao iz Njujorka u srijedu uveče i ono što je televizija Si-En-En propratila u intervjuu Kurtiju.

Predsjednik je izneo čudno upozorenje rekavši da nikada neće prihvatiti da Kosovo postane dio UN.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije može tako nešto da uradi, ali da on, kao predsjednik, neće da potpiše.

Ovom rečenicom Vučić odjednom Vladu Srbije čini dijelom igre dijaloga, iako tamošnji premijer nema političku težinu i zavisi isključivo od Vučića.

„Srbija nikada neće dozvoliti članstvo Kosova u UN, dok sam ja predsjednik. Možda Vlada odluči drugačije, ali neće imati moj potpis. Ali da li želimo kompromisna riješenja i dobre odnose, naravno da želimo. Ali prvo da pogledamo prava Srba, šta dobijamo i da li se poštuje Rezolucija 1244. Ali bojim se da to nije sasvim realno“, dodao je Vučić, prenosi Sinjali.

U prošlosti, kada je Ivica Dačić bio na čelu Vlade Srbije, on je potpisivao sporazum sa Kosovom u Briselu.

Zatim se, uz osnaživanje Vučića, dijalog vodio tamo gdije je on bio na mjestu, u Vladi ili Predsjedništvu.

Mogućnost da Bernabićeva učestvuje u dijalogu i sretne sa Kurtijem je na Si-En-Enu pominjala i novinarka Kristijan Amanpur, koja je pitala Kurtija da li bi srpski premijer mogao da bude partner za sporazum.

CNN je čak ilustrovao novinarsko pitanje Bernabićeve sa osvrtom  na sjeveru Kosova.

„Nažalost, Srbija nije demokratija u kojoj mogu da vode zemlju ljudi koji nisu učestvovali u zločinima 90-ih. Imate premijera u Srbiji, ali Srbija je i dalje „one man shov“. Njihov predsednik je taj koji odlučuje sve vreme“, rekao je Kurti na pitanje o Bernabiku u dijalogu.

„Dozvolio sam gospođi Bernabić da posjeti sjever Kosova i nadam se da će ovim posjetama videti da je to normalna i demokratskija zemlja od Srbije i nezavisnija od Srbije, jer Srbija zavisi od Rusije“, rekao je on.

U poslednje vrijeme postoji povećana posvećenost SAD i EU traženju sporazuma Kosova i Srbije, kaže Kurti da ima nade.

„Nadam se da ćemo se u narednim nedeljama i mjesecima približiti pravno obavezujućem sporazumu“, rekao je on na Si-En-Enu.