Vučić: Pritisak na Srbiju je sve veći, međiunarodni zvaničnici žele da riješe pitanje Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da raste pritisak i nervoza međunarodne zajednice da se riješi pitanje Kosova.
Vučić je učestvovao  na svečanom otvaranju fabrike, gde je kasnije novinarima izjavio da se žestoko bori za Srbiju.

Vučić je rekao da treba da razmisli šta će biti “kada bude mir” između Srbije i Kosova i da je srpska država odbranila neke svoje stavove.

„Ja se borim za ovu državu, nije me briga šta govore o Srbiji, pazim da Srbija ne padne na njihov udar, jer razmišljam o tome šta je gospođa Merkel rekla za sutra, jer znate. prekosutra postoji uvek. Treba razmišljati šta ćemo sutra kada budemo imali mir, da li smo sačuvali neke svoje pozicije, šta smo uradili sa svojom državom, da li smo uspješno odbranili svoje interese ili ne. I da vam kažem da su pritisci veliki, nagomilaće se, rekao sam prije 4 mjeseca da će biti neizdrživo od 15. septembra, imate bezbroj izjava koje govore o ovome i očekujem da posle svih ovih razgovora mogu da govorim više o tome građanima Srbije“, izjavio je Vučić.

Srpski predsjednik je rekao da međunarodna zajednica  žele da riješi pitanje Kosova, jer Škotska i Katalonija takođe pominju Kosovo za svoje interese.

On je rekao da će pomno pratiti sastanak Savjeta Evrope o tome šta će uraditi sa aplikacijom Kosova, pominjući lažne referendume Rusije u Ukrajini i odluku koju će Rusija donijeti, kao i samit u Pragu 6. ​​oktobra, navodi da početak oktobra biće naporan.

Ali je obećao da će sve građane Srbije informisati putem konferencije 8. oktobra. Ipak, rekao je da to neće biti lako.

„Savjet Ruske Federacije će svakako donijeti odluku o ujedinjenju ovih teritorija (područja Ukrajine gde su održani referendumi) sa Ruskom Federacijom, tako da će 5. biti teško, pa me jako zanima kako će oni (Savjet Evrope) misle da će tek dan-dva nakon toga pokrenuti proceduru za prijem Kosova, kada vidite da već imate Škotsku i Kataloniju koje se odnose na Kosovo jer u međunarodnom javnom pravu nema slučajeva suigenerisa i nažalost bili su u pravu, baš kada sam o tome govorio, ali upravo zbog toga će se povećati pritisak i nervoza za riješenje kosovskog problema i neće nam biti lako“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija neće i ne može da prizna referendume na istoku Ukrajine, jer se pridržava Povelje UN i međunarodnog prava, prenosi Telegrafi.