Vučić: Uklanjanje barikada počinje u četvrtak ujutru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da će uklanjanje barikada početi u četvrtak ujutru.

Za 24 sata ili 48 sati barikade će biti uklonjene“, rekao je on.

On je unaprijed rekao da su date garancije da će njihovi zahtijevi za uklanjanje barikada biti ispunjeni.

Vučić je 28. decembra uveče u kasarni Vojske Srbije u Raškoj, u blizini granice sa Kosovom, započeo razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova za uklanjanje barikada.

On je na sastanku rekao da je Dejan Pantići stigao kući i da je ovo “simbolična pobijeda”.

Hapšenje bivšeg srpskog policajca, za kojeg Kosovo sumnja da je napao članove Centralne izborne komisije, bilo je povod za barikade koje srpski predstavnici na sjeveru Kosova drže od 10. decembra.

Njegovo puštanje na slobodu je jedan od uslova za ukidanje blokada, a vlasti na Kosovu su 28. decembra promijenile mjeru bezbijednosti, sa pritvora na kućni pritvor.

Vučić je rekao da je njihov drugi zahtijev da se “ljudi koji su bili na barikadama ne procesuiraju”.

„Ovo imamo zapisano na papiru, očigledno“, naglasio je on.

Govoreći o zahtijevu Srba da se ne dozvoli ulazak kosovskih specijalnih snaga na sjever, on je pomenuo saopštenje misije NATO (Kfor) od 28. decembra.

„Imamo poseban dokument koji daje prava i srpskom narodu na sjeveru Kosova i državi Srbiji, ali i nameće obavezu Kforu da spriječi prvi put ulazak kosovskih bezbijednosnih snaga na sjever“, rekao je on. rekao.

Srbija se do sada glasno protivila slanju specijalnih jedinica kosovske policije na sjever, tvrdeći da je to kršenje međunarodnih sporazuma. Međutim, takav sporazum nikada nije postignut.

Kosovo ima dogovor sa NATO-om da Kosovske bezbijednosne snage neće biti poslate na sjever bez saglasnosti komandanta Kfora i o tome se nije razgovaralo.

Predsjednik Srbije je pre početka sastanka rekao da će “prihvatiti svaku odluku” Srba sa Kosova okovanih barikadama na sjeveru.

On je rekao da očekuje da Srbi “dođu sa zahtijevima za njega i za Srbiju”, i dodao da ne vjeruju ni Evropskoj uniji ni SAD, a najmanje kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je ranije da je Vučić zatražio od Srba na sjeveru Kosova da se povuku sa barikada.

On je rekao da je ovaj zahtijev upućen nakon saopštenja SAD i Evropske unije u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova.