Za 13 godina stanovništvo Kosova se smanjilo za oko 8 odsto – slijedeći popis će se održati 2031.

Kosovska agencija za statistiku saopštila je u ponedeljak da je oko milion i 600 hiljada stanovnika učestvovalo u procesu popisa stanovništva na Kosovu, koji je završen prošle nedelje. Ovaj broj ne uključuje dijasporu.

“Posljednji podaci o dijaspori su oko 600 hiljada i očekivanja su da će se taj broj još povećati jer je rok za njih produžen do 31. avgusta”, rekao je Avni Kastrati iz ove institucije.

Prema ovim podacima, broj stanovništva na Kosovu smanjen je za oko osam odsto, s obzirom da je u poslednjoj registraciji koja je obavljena prije 13 godina učestvovalo 1 milion i 740 hiljada stanovnika.

Kastrati je rekao da je proces popisa stanovništva izazovan u severnom delu Kosova, naseljenom većinom Srbima.

Najveći politički subjekat kosovskih Srba, koji je osnovao i podržava Beograd – Lista Srpska, je na početku ovog procesa pozvala ovu zajednicu da bojkotuje popis stanovništva.

„U nekim sredinama srpska zajednica je sa političke tačke gledišta izvršila neku vrstu pritiska na popisivačei mi smo u mnogim srpskim sredinama vraćali popisivače i do tri puta smo obučavali i puštali popisivače na terenu. U poslednjih nedelju dana srpska zajednica, videći da je potrebno registrovati se angažovala se malo”, rekao je Kastrati.

Prema Zakonu o registraciji stanovništva, domaćinstava i stanovanja, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2 hiljade eura, ako odbije da dostavi podatke koje traži popisivač. Ovo ne uključuje informacije o etničkoj pripadnosti i vjeri, koje nisu bile obavezne.

Kastrati je rekao da sada počinje period obrade podataka, analize i distribucije, dok se konačni podaci očekuju u prvoj polovini jula.

Sledeći popis stanovništva na Kosovu biće održan 2031. godine.