Zabrana uvoza iz Srbije, Vlada: Ne treba žuriti sa ukidanjem mjera

Od 15. juna kamionima sa srpskom robom zabranjen je ulazak na Kosovo, ova odluka Vlade donijeta je nakon otmice trojice policajaca od strane srpskih snaga.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je za Telegraf da je primjetno poboljšanje situacije na sjeveru, međutim, kaže da ne treba žuriti sa ukidanjem ovih mjera.

„Dosadašnje mjere na granici su bile mjere bezbijednosti, nakon otmice 3 kosovska policajca sa teritorije naše zemlje i na granici sa Srbijom. Bezbijednosne institucije su cijenile povećanje kontrole i budnosti na graničnim prelazima sa Srbijom. Bezbijednosne institucije su do sada ocjenjivale mjere i postupale po njima. Analiza bezbijednosne situacije je u toku. Konstatuje se da postoji poboljšanje situacije i želimo da se što pre vrati u punu normalnost. Optimisti smo da će poboljšana situacija omogućiti uklanjanje mase, ali ne treba žuriti“, rekao je on.

Krieziu je dalje dodao da „u svakom slučaju, uvjek je na bezbijednosnim institucijama koje ocijenjuju, preporučuju i odlučuju umjesto njih“.

Inače, premijer zemlje Aljbin Kurti je izjavio da je ovu odluku doneo iz bezbijednosnih razloga.

„Iz bezbijednosnih razloga, kao hitan i neophodan korak, pooštrene su granične kontrole sa Srbijom, ograničavanje saobraćaja i pojačane kontrole vozila koja dolaze iz Srbije, posebno transportnih“, rekao je Kurti.

Inače, postavljanje novih albanskih gradonačelnika u četiri sjeverne opštine, Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, izazvalo je oštre reakcije lokalnih Srba.

U ovim opštinama se od 26. maja uzastopno dešavalo, Srbi su nekoliko dana burno protestovali, gde su pokušavali da nasilno uđu u objekte opština.