Zafir Beriša će se suočiti sa optužnicom za prijetnju gradonačelniku Totaju

Zafir Berisha, bivši zastupnik Socijaldemokratske inicijative -NISMA, uskoro se očekuje pojavljivanje na optuženičkoj klupi pred osnovnim Sudom u Prizrenu, vezano za podignutu optužnicu zbog sumnji da je telefonom prijetio gradonačelniku Prizrena Šaćir Totaju prenosi Kosova.info.

Onako kako smo izvještavali Beriša se optužuje da je putem telefona 23 juna zbog političkih motiva, poslao sms poruku Totaju sa tekstom čiji je sadržaj bio sljedeći:
“Neke stvari si trebao da pojasniš na vrijeme, “prošao reku…. netreba mi konj”, jer život je duži nego što računaš”, nastavljajući na isti način kao i predhodnik, što je kod Totaja izazvalo strah i neizvjesnost za njegov život javlja Betimi per Drejtesi

Osnovno Tužilaštvo u Prizrenu je 18 julak 2022 podiglo optužnicu Zafir Beriši za krivično djelo ” Zastrašivanje”.

Prema optužnici, “dana 23 juna 2022, u 18:27 sati, u Prizrenu optuženi Beriša sa ciljem zastrašivanja i izazivanja anksioznosit, ozbiljno prijeteći službenom licu vezano za njegovu zvaničnu dužnost, gdje je putem telefona i slanjem sms-a koje je slao Totaju, javlja Betimi për Drejtësi.

Dalje se u optužnici nastavlja i kaže da je optuženi Beriša, oštećenom Totaju ponovo slao sms putem telefona 24 juna 2022, u 18:56 sati, sa sardžajem “rekli su mi da si pokvarenjak i bezobrazan, ali nisam vjerovao a danas si me uvjerio, ti misliš da si me upotrebio kao jednokratnu salvetu, znaj da ću ti j* sve, ima da te prostrem i na zemlju i vučem po Prizrenu, neću pokvariti koaliciju kao kao što te uče oni plaćenici iz Pokreta Samooredjeljenja i lopovi koje imaš blizu sebe da znaš”.

Ovim radnjama, prema navodima optužnice, oštećenom Totaju je izazvao osjećaj straha, uznemirenosti i neizvjesnosti za njegov život, čime se tereti da je počinio krivično djelo „Zastrašivanje“ iz člana 181. stav 3. stav 2 KPRK -, ovo delo je kažnjivo kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

Napomena: Osoba pomenuta u ovom članku smatra se nevinom sve dok se njena krivica ne dokaže pravosnažnom sudskom odlukom.