Zahtijev za produženje registarskih tablica, stručnjak za bezbijednost: Može doći do tenzija ako se ne odloži

Preostalo vreme kosovskim Srbima da promjene registarske tablice vozila u RKS (Republika Kosovo) ističe. Ostalo im je samo šest dana. Bar je to bila odluka Vlade prije nekoliko mjeseci.

Šta će biti 1. novembra? Ovo je pitanje na koje vlasti na Kosovu moraju da odgovore jer su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile da se rok za promjenu registarskih tablica u RKS od strane kosovskih Srba odloži do septembra slijedeće godine.

Prije nekoliko mjeseci u Centrima za registraciju vozila, u četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene srpskom većinom, završene su sve pripreme za preregistraciju vozila koja bi počela 1. septembra. Ali, upravo je EU tražila odlaganje roka za 30 dana, a sada traži drugo odlaganje.

Zahtijev je nedavno podržao i broj jedan američke diplomatije, Entoni Blinken, dodajući da to pitanje treba riješiti mirnim putem.

Čak je i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio nadu da će zahtijev zemalja KVINT i lični zahtijev državnog sekretara (Entonija Blinkena) da se rok odloži, kako bi implementacija bila manje haotična, biti prihvaćen.i da se stvore uslovi za pravilno sprovođenje.

Premijer Aljbin Kuri je u izjavi medijima pozvao sve građane srpskog porekla da iskoriste preostalo vreme za pretvaranje nelegalnih tablica u RKS.

Ali šta bi moglo da se desi ako Vlada ne prihvati zahtijev SAD i EU, da li može doći do tenzija u zemlji?

U vezi sa tim, lajmi.net je kontaktirao stručnjaka za bezbijednost Nuredina Ibišija, koji je izjavio da ako dođe do takve situacije, onda je moguće da će doći do tenzija.

„Takođe vidim moguću napetu situaciju i možda će biti tenzija na sjeveru jer srpska vlada tamo usmjerava svoje ekstremiste“, rekao je Ibiši za lajmi.net.

Iako je ranije bilo odlaganja, Ibiši kaže da je za to vrijeme bilo neophodno postići dogovor i imati čvrst stav.

„Vreme kada je rok odložen treba racionalnije iskoristiti uz razgovore i znati da odlaganja roka više nema. Bližimo se kraj roka, bolje je da zauzmemo čvrst stav o tome šta je zapravo postignuto u razgovorima ili kakav je njihov stav. Dakle, dolazimo u fazu isteka pravog roka

Stručnjak za bezbijednost je dodao da treba voditi računa o situaciji i interesima naše zemlje i da je bolje još jednom odložiti rok nego zategnuti situaciju. Ali, unaprijed bi trebalo da budu konsultacije, posebno sa SAD, a zatim i sa međunarodnim bezbijednosnim prisustvom na Kosovu.

On je rekao i da treba da postoji određeni rok i da to ne utiče na reciprocitet.

„Ako je riječ o odlaganju, onda treba da se znaju tačno razlozi zbog kojih dolazi do odlaganja ako eventualno dođe do nekog usaglašavanja, stavova ili nečeg. Međutim, procenitelj se ne usuđuje da ide na uštrb definicije reciprociteta. U smislu da srpska strana pokušava da dobije usluge nudeći druge mogućnosti, što stvara kontinuirani dualizam kakav je bio do sada. Ovaj rok treba ograničiti na normalno vreme i bežanje od mogućnosti da Srbi shvate šta tvrde“, naglašava Ibiši.

Srbi sa sjevera su 31. jula i 1. avgusta postavili barikade u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da sprovede dvije odluke: o automobilskim tablicama i srpskim dokumentima. Nakon toga, Vlada je za mjesec dana odložila početak njihove primjene, uz obećanje da drugog odlaganja neće biti.

Dok je, uprkos Vladinoj odluci, koja sadrži i rok, samo mali broj Srba prebacio tablice na RKS.