Zakon koji ‘kontroliše tržište’ Ministarstvo trgovine kaže da će postojati ograničenje količine proizvoda za potrošače

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) je dalo detalje o sadržaju Zakona o privremenim mjerama osnovnih proizvoda u posebnim slučajevima destabilizacije tržišta, koji je danas usvojen u Skupštini Kosova.

Prema MINT-u, ovaj zakon obuhvata ograničenje količine prodate potrošaču u navedenom roku, zabranu skidanja sa prodaje proizvoda, određivanje komercijalne marže za promet na veliko i malo, određivanje maksimalno dozvoljene količine proizvoda. cijena, obaveza ekonomskog operatera da održava određeni deo zaliha proizvoda, obaveza ekonomskog operatera da snabdeva i ponudi na prodaju osnovne proizvode kao i pre izricanja zaštitnih mjera.

„„Zakon o privremenim mjerama osnovnih proizvoda u posebnim slučajevima destabilizacije tržišta, koji je izradilo i predložilo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine u saradnji sa nadležnim akterima, primenjuje se na organe i privredne subjekte koji trguju osnovnim proizvodima i imaju u cilju otklanjanja efekata nerazumnih poskupljenja kao i nedostatka osnovnih proizvoda na tržištu“, saopštavaju iz MINT.

Osnovni proizvodi po ovom zakonu su žitarice, pšenično brašno, hljeb, pirinač, peciva, jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, kuhinjska so,  jaja, pileće meso, kristal šećer, sredstva za ličnu higijenu, drva za loženje“, nastavljaju u Ministarstvu.

U reviziji koju su radili poslanici opozicije, kritikovali su ovaj zakon, okvalifikovavši ga kao protivustavan i suprotan slobodnoj tržišnoj ekonomiji.

Sa 64 glasa za, nijedan protiv i nijedan uzdržan, poslanici Skupštine Kosova su u drugom čitanju izglasali Zakon o privremenim mjerama osnovnih proizvoda. Takođe, izglasano je i 16 navedenih amandmana.