Zakon o kontroli duvana se ne primjenjuje, krše ga i javne institucije

Zakon o kontroli duvana i dalje se široko ne poštuje i krši. To ne poštuju ni državni funkcioneri koji su deo institucija

Prema istraživanju, 27 odsto građana je izloženo duvanskom dimu na poslu. Agencija za hranu i veterinu (AUV) nije dala podatke o broju izrečenih kazni, ali je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je bilo slučajeva prekršaja.

Rukovodilac Kosovskog centra za zastupanje i razvoj (KADC) Shkumbin Spahiu kaže da su tokom istraživanja 2020. godine širom Kosova uočili da se otvoreno i masovno krši Zakon o kontroli duvana.

Da se ​​ovaj zakon skoro uopšte ne poštuje, dokazuju i brojke koje su proizašle iz ovog istraživanja.

„Pokazalo se da je oko 81 odsto građana izloženo duvanskom dimu kada posjećuju barove, kafiće ili restorane. Dok je otprilike 27 odsto odgovorilo da su izloženi duvanskom dimu na svojim radnim mjestima. Dakle, ovo indirektno, možda može da posluži kao pokazatelj jer su radna mjesta i u javnim ustanovama, da u svakom slučaju u javnim ustanovama ima kršenja zakona o kontroli duvana, odnosno zabrane pušenja u ovim prostorima“, kaže Spahiu.

Ističe da ovaj zakon ne sprovode ni javne institucije i službenici koji rade.

„Iz spontanih posjeta koje imamo na raznim poslovima, a ne u svrhu praćenja, jasno je uočeno da se prekršaji vrše i u javnim ustanovama i da se ovlašćenja koja imaju rukovodioci ovih javnih ustanova ne koriste za unaprijeđenje sprovođenja zakona. ovog zakona, jer je to zakonom o kontroli duvana u nadležnosti svakog rukovodioca ustanove, bez obzira da li se radi o mjestu generalnog sekretara, direktora bilo kog odijeljenja, direktora bilo koje škole ili ministra. bilo kog ministarstva, ima obavezu da lica ili zaposleni u toj instituciji koja krše zakon, rukovodilac te institucije ima odgovornost da to sankcioniše, ili ima nadležnost i dužnost da mu zadrži 50 evra mjesečne zarade zbog prekršaj koji je počinio“, dodaje on.

Ali, tako nešto se u stvarnosti ne dešava. Ne zna se ni koliko je kazni izrečeno ove godine.

Službenik za informisanje u AUV, Lamir Thaci, ne navodi broj kazni za nesprovođenje ovog zakona, jer prema njegovim riječima, neke su bile zbog kršenja mjera protiv COVID-19 i kršenja Zakona o duvanu.

„Nemamo statistiku odvojenu samo za Zakon o duvanu, ali u okviru kazni za COVID-19 bio je i značajan broj koje su izrečene operaterima i privrednicima, uglavnom gastronomskim, zbog nesprovođenja zakona o duvanu. . Imamo zakonski mandat i nastavićemo sa radom, koliko god on bio na snazi, uvjek ćemo raditi na tome da bude primjenjiv“, rekao je Tači.

U Ministarstvu zdravlja kažu da Zakon o kontroli duvana ima izraženije probleme u sektoru gastronomije, posebno kafe barova i noćnih klubova.

„Ako govorimo o Ministarstvu zdravlja, to je primjer dobre primjene Zakona u ovoj instituciji, ima mnogo drugih koji ga pravilno sprovode, ali ima i pojedinačnih slučajeva raznih prekršaja, koji su često osuđivani u medija. Zdravstvena inspekcija je u pojedinim slučajevima izricala novčane kazne pojedincima i zdravstvenim licima kada su zatečeni u kršenju zakona“, navodi se u ovom odgovoru.

Za izricanje novčanih kazni u javnim institucijama KosovaPres nedijeljama čeka odgovor glavnog inspektora rada Hekurana Nikčija, ali on nije odgovorio na pitanja upućena na zvaničnu adresuprenosi Telegraf.