Zamjenik ministra odbrane: Ni KBS nije pošteđen odlaskom mladih ljudi

Odlazak mladih iz zemlje nije poštedeo ni Kosovske bezbednosne snage, kao u većini drugih oblasti, izjavio je u petak zamjenik ministra odbrane Shemsi Syla.

Ali, Syla je naglasio da se ova pojava nije povećala ove godine, jer je, prema njegovim riječima, slična drugim godinama.

„Ni nas ovaj fenomen nije poštedeo. I ranije postoji izlaz. Nije više od drugih godina. Povećanja nema. Ovaj problem nije bez brige za nas. To je zabrinjavajuće. Nije nam lako školovati vojnika po svaku cijenu u ovom trenutku i posle izuzetnog iskustva on izlazi. Sve vojske na svjetu se suočavaju sa ovim problemima“, rekao je Syla u emisiji KTV „60 minuta“.

Ali Ministarstvo odbrane se nada da će Zakonom o platama poboljšati uslove vojnika kako bi spriječili njihovo bekstvo.

„Zakon o platama, kada izađe, biće dobar pokazatelj. Kao što znamo, koeficijent će rasti. Najniži i srednji dio vojske će više povećati svoje plate. Biće što je moguće više balansiranja plata“, dodao je Syla.

Syla je najavio da se radi i na promeni zakona o službi vojnika u KBS. Trenutno, prema Syli, zakon dozvoljava vojniku koji je školovan u KSB-u da izabere da napusti ovu instituciju posle osam godina.

„Radimo na tome da se produži uslov za vojnika koji napusti stručno obrazovanje da služi vojsku“, nastavio je on.

Sila je polaganje zakletve 311 novih regruta KSB-a u petak nazvao “odličnim danom sa emocijama i suzama”. Nije imao ništa osim pohvale za ovu generaciju. On je istakao da je odnos polova i uključivanje zajednica u Vojsku i dalje problem koji pokušavaju da riješe.