Završeni razgovori u Briselu

Kako je i najavljeno, u Briselu su se juče sastali glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi. Sa njima se tokom dana prvo odvojeno sastajao specijalni izaslanik Evropske unije za ovaj dijalog, koji je i sam najavio susret tokom svog prošlonedeljnog boravka u Prištini i Beogradu.

I dok Petković, sa jedne strane, kaže da mu danas „nimalo nije bilo lako“ da razgovara sa Prištinom, te da je glavni kosovski pregovarač izbijegao razgovore o nestalima, Zajednici srpskih opština, kao i o tablicama, Bisljimi sa druge strane kaže da se danas razgovaralo samo o pravcu u kom ide dijalog, odnosno o „svemu što se odnosi na primjenu sporazuma“.

Ujedno, Bisljimi je, kako to prenosi Radio Slobodna Evropa, potvrdio i da je prilikom posjete Prištini i Beogradu krajem prošle nedelje Lajčak donijeo nekoliko dokumenata koji se odnose na nadležnosti mehanizma za primjenu sporazuma, te nadležnosti o primjeni Deklaracije o nestalima.

Takođe, potvrdio je i da se među njima našao i Lajčakov pristup kako bi trebalo nastaviti sa primjenom tačke 7 sporazuma koji se odnosi na formiranje ZSO.

„U dogovoru koji smo postigli u Ohridu se jasno kaže da nijedan član sporazuma ne uslovljava drugi član i da će se sve odredbe primjeniti nezavisno. Takođe se kaže da nijedna strana neće blokirati primjenu jedne ili druge tačke sporazuma. Ovo je za nas mapa puta. Ne vjerujem da je EU spremna da izbegne dokument koji je sama sačinila i objavila“, kazao je Bisljimi medijima nakon današnjeg sastanka.

Direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković, nakon jučerašnje runde tehničkog dijaloga, izjavio je da prištinska strana bježi od pitanja nestalih i ZSO i da kada je dao predlog za riješenje za registarske tablice – predstavnik Prištine o tome nije želeo da razgovara.

Petković je, nakon ove runde, rekao novinarima da „nije nimalo lako“ razgovarati sa Prištinom, ocijenjujući ponašanje Bisljimija „skandaloznim“, da je došao sam i da kod sebe nije imao nikakav papir.

On tvrdi da je Beograd došao „disciplinovano i pedantno“ pripremljen – s prijedlozima, materijalima i papirima.

„Kada je trebalo da razgovaramo o važnim pitanjima kao što je dalja implementacija formiranja ZSO, pitanje nestalih – šta i kako dalje nakon donošenja Deklaracije o nestalim osobama, ali i drugim važnim pitanjima kao što je sloboda kretanja – pitanja koja se odnose na sam život Srba na KiM, institucionalno nasilje Kurtija koje se svakodnevno dešava prema Srbima, napadi Kosovske policije, pucanje na Srbe… Na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore, svo vrijeme je pokušavao da različitim upadicama obesmisli tok dijaloga. Razgovarali smo i o pitanju energetike. Kada se pozovem na sporazume i Povelju UN, on kaže da pričam gluposti“, naveo je Petković.

Petković navodi da kada spomene Zajednicu srpskih opština, da Bisljimi kaže da prvi put čuje šta je to.

Petković je naveo da Bisljimija ne interesuje ni pitanje slobode kretanja, niti je hteo da razgovara o prijedlozima Beograda o registarskim tablicama. Petković navodi da je teška situacija i da ga brine kako će stvari razvijati u narednom periodu.

„Koliko god je Bisljimi u više navrata pokušao da prekine sastanak, ostali smo smireni, ostali do kraja, jer nam je važno da učestvujemo u procesu dijaloga, jer je to jedini način da riješavamo probleme, jer je kompromis bitan, ali izgleda da ta riječ ne postoji u Prištini“, naveo je.

Evropski zvaničnici rekli su ranije da će se razgovarati o primjeni svih tačaka sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. RTS je ranije javio da će biti riječi o Zajednici srpskih opština i to u skladu sa četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

U međuvremenu se, sa veoma malo detalja, oglasio i sam Miroslav Lajčak.

„Ugostio sam glavne pregovarače Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na još jednoj rundi dijaloga u Briselu. Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara, a imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja“, napisao je izaslanik EU na Tviteru.

Lajčak je dodao da će se razgovori nastaviti.