Zemljotres jačine 2,8 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros Kosovo.

Direktor Seizmološkog zavoda Kosova Šemsi Mustafa rekao je za Telegraf da se zemljotres dogodio oko 08.28 časova, a epicentar je bio u Vitini, Kačaniku i selu Nikaj.

„Na osnovu Seizmološke mreže, Geološkog zavoda Kosova i Evro-mediteranskog seizmičkog centra, kao i numeričke analize podataka o seizmičkim događajima, dana 31.07.2022. u 08:28:46 po lokalnom vremenu, Teritorija Kosova je pogodio zemljotres jačine 2,8 po Rihterovoj skali, odnosno intenziteta III-IV Merkalove skale.

Hipocentralna dubina bila je 5 km. Epicentar ovog zemljotresa bio je (Lokacija sa geografskim koordinatama: 42.252, 21.327: 7 km u jugozapadnom jugozapadnom delu Vitine, 6 km na sjeveroistoku od Kačanika i 2 km na sjeveroistoku od sela Nikaj), rekao je Mustafa.

On je dodao da predmetni zemljotres nije imao potencijal da ugrozi građane niti bilo kakvu materijalnu štetu zbog svoje male jačine.

„Nije bilo mjesta ni panici ni brizi, istovremeno ovaj zemljotres dokazuje da je to područje aktivno područje, koje su u prošlosti ovo područje pogađali zemljotresi visokog intenziteta na osnovu istorijskog kataloga zemljotresa, ovo područje može i u budućnosti generiše zemljotrese visokog intenziteta, prema proračunima i studijama predstavljenim sa mapom seizmičkog rizika za Kosovo“, rekao je Mustafa preneo je Telegraf.

Jutros je takođe zabilježen još jedan zemljotres na području Štrpca.

Zemljotres magnitude 2,7 Rihterove skale, registrovan je jutros u regionu Štrpca, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.

Potres je registrovan jutros u 6.28 po lokalnom vremenu.

Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.