Znate li zbog čega je poslanik Muhammed preporučio jedenje hurmi, naročito tokom ramazana?

Poslanik Muhammed muslimanima je savjetovao konzumiranje hurmi, a naročito tokom svijetog mjeseca Ramazana. Da li znate zbog čega je to govorio?

Naime, one su izuzetno korisne za naše zdravlje. Samo neke od njihovih pozitivnih svojstava su: obiluju željezom, poboljšavaju zdravlje srca, snižavaju krvni pritisak i holesterol, umiruju crijeva…

“Kad bilo ko od vas hoće da prekine post, neka pojede hurmu jer u hurmi je bereket, a ako ne nađe hurmu, neka se napije vode jer voda čisti”, rekao je poslanik (hadis prenio Ebu Davud).

Još jedna zanimljiva činjenica vezana za hurme jeste njihov utjecaj na trudnice. Naime, olakšavaju i ubrzavaju prirodni porođaj. Ukoliko jedete hurme, smanjit ćete potrebu organizma za drugim namirnicama, tj. biti duže siti.

“Ko ujutro pojede sedam osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov”, također je rekao poslanik (hadis prenio Ebu Davud).

Vjerovatno se pitate zbog čega se spominje broj sedam. Naime, sedam hurmi je teško otprilike 70 grama, što predstavlja dovolju količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu. Ova količina je dovoljna da očisti organizam od akumuliranih otrova u ćelijama, tj. teških metala.