Zvaničnik CBK-a: Kosovari duguju 4,1 milijardu evra

Komercijalne banke na Kosovu određuju kamatne stope pojedinačno, na osnovu svoje poslovne politike.

Iz Udruženja banaka Kosova ističu da postoji blagi rast kamatnih stopa za nefinansijske korporativne kredite, dok je za stanovništvu zabeležen pad.

Na osnovu zakona i propisa koji su na snazi, komercijalne banke na Kosovu određuju kamatne stope pojedinačno, na osnovu njihove poslovne politike. Predstavnici komercijalnih banaka na Kosovu odbijaju da govore pred mikrofonom o povećanju kamata na kredite.

Iz Udruženja banaka Kosova, u odgovoru Radio Kosova, potvrđuju da postoji blagi rast kamata na nefinansijske korporativne kredite, dok postoji blagi pad kamatnih stopa na kredite stanovništva.

Efektivna stopa za kredite date nefinansijskim preduzećima na kraju avgusta 2022. godine iznosila je 6,05 odsto za razliku od kraja 2021. kada je iznosila 5,72 odsto, dok je za stanovništvo u avgustu 2022. iznosila 5,89 odsto u odnosu na 5,95 odsto. , navodi se u elektronskom odgovoru Udruženja banaka Kosova.

Predstavnik Kosovske poslovne alijanse, Agim Šahini, kaže za Radio Kosovan da povećanje interesa banaka slabi privredu i investicije.

„Svi biznisi na Kosovu, uprkos poteškoćama u dobijanju kredita i uprkos činjenici da su kamate u prošlosti bile visoke, sada su porasle, a to će oslabiti ekonomsku konkurenciju u zemlji, bilo da se radi o proizvodnji, slugama ili trgovcima“, kaže Shahini.

Za ekonomskog stručnjaka, Safeta Gerkaliua, povećanje je došlo kao rezultat povećanja kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke. On kaže da su 40 odsto privrednika na Kosovu potrebna finansijska sredstva.

„Ukoliko se ovaj pritisak i ovaj trend nastave, bojim se da će najveća zabrinutost biti povećanje nenaplativih dugova, jer sa ovakvim oblikom razvoja i sa ovim nedostatkom javno-privatnog dijaloga i sa ovim izostankom podrške privatnog sektora, nećemo moći da brinemo o tome. biće veoma teško za privatni sektor da priušti vraćanje dugova i kredita, gde je većina preduzeća na bankarskim kreditima“, kaže Gerkaliu.

Podaci Centralne banke Kosova pokazuju da je prosječna kamatna stopa na nove kredite za period avgusta iznosila 5,99 odsto. Na Kosovu posluje 11 komercijalnih banaka, a vrijednost kredita za jul je dostigla 4,1 milijardu evra, kaže za Radio Kosovo Kuštrim Ahmeti, portparol Centralne banke Kosova.