Zvaničnik NATO-a nakon BG boravio u PR, sastao se sa Kurtijem, Vigemarkom i Ristućom

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Havijer Kolomina (Javier Colomina) prije dva dana boravio je u Beogradu, a juče u Prištini gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, šefom EULEX-a Larsom Gunarom Vigemarkom kao i komandantom KFOR-a general majorom Anđelom Mikele Ristućom.

O jučerašnjim sastancima je na društvenoj mreži Tviter izvjestio sam Kolomina poručivši, kao i nakon posjete Beogradu, da NATO podržava dijalog kojim posreduje EU, kao i evropski prijedlog „za napredovanje“.

„KFOR će nastaviti da osigurava stabilnost i ispunjava svoj UN mandat“, naveo je Kolomina.

Da se kosovski premijer Aljbin Kurti sastao sa NATO zvaničnikom saopštio je i njegov kabinet. Kurtija je na sastanku pratio i potpukovnik KBS-a Ejup Maćedonci (Maqedonci).

U kratkom saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da je Kurti Kolominu upoznao sa bezbijednosnom situacijom na Kosovu, namjeri Kosova da se postane član EU i NATO-a, te sa „riješenošću Vlade Kosova da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala na cijeloj teritoriji Kosova“.

„Premijer Kurti je takođe istakao posvećenost vlade razvoju odbrambenih i bezbijednosnih kapaciteta, kao i volju da doprinese miru i bezbijednosti u svjetu, uz NATO i partnere“, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.

Kurti se ujedno zahvalio na kontinuiranoj podršci NATO-a Kosovu, te doprinosu u održavanju mira i bezbijednosti na Zapadnom Balkanu.

O sastanku komandanta KFOR-a Anđela Ristuće i Havijera Kolumine na svojoj Fejsbuk stranici oglasio se sam KFOR.

Ristuća je, kako navode u saopštenju, Kolominu obavijestio o bezbijednosnoj situaciji u regionu.

Ujedno je podvukao i da KFOR nastavlja da svakodnevno i nepristrasno sprovodi svoj mandat – na osnovu Rezolucije Savjeta bezbijednosti UN 1244 – da obezbijedi sigurno i bezbijedno okruženje i slobodu kretanja svim ljudima na Kosovu.

KFOR takođe, kako navode, „nastavlja da stvara uslove za dijalog Beograda i Prištine uz EU“.

Havijer Kolomina dan prije nego što je posjetio Prištinu boravio je i u Beogradu gde se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o evropskom prijedlogu i misiji KFOR.

Da NATO podržava prijedlog EU, Kolomina je kazao i u Beogradu, te poručio da očekuje isto i od Srbije.

Ponovio je stav da NATO „apsolutno poštuje“ politiku neutralnosti Srbije, i dodao da je Vučiću i Dačiću kazao da alijansa očekuje da ojača saradnju sa Beogradom „koliko je moguće i koliko Srbija želi“.

Sa srpskim zvaničnicima razgovarao je i o situaciji u regionu, te misiji KFOR, za koje je kazao da su „spremne“ i da će „nastaviti da dijeluju u skladu sa mandatom predviđenim Rezolucijom 1244“.

I srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa zvaničnikom NATO-a kazao je da su razgovarali o misiji KFOR, uz konstataciju da pripadnici KFOR-a svojom profesionalnošću doprinose održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, ujedno optuživši Prištinu da jednostranim potezima ugrožava upravo mir i stabilnost.

U saopštenju srpskog predsjedništva nije bilo navoda o Evropskom prijedlogu, već je samo saopšteno da je Kolomina tokom sastanka prenijeo da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, te da je Vučić ponovio stav da je neophodno da Priština ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.