Gervala potpisala odluku kojom se zabranjuje zapošljavanje članova uže porodice u kosovskom MSP

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, potpisala je odluku kojom se zabranjuje zapošljavanje članova uže porodice – funkcionera i diplomata u ovoj instituciji, za šta je okrivila prethodne organe vlasti, koji su, prema njenim riječima, zapošljavali i do četiri člana svoje porodice unutar Ministarstva.

Gervala je saopštila da je donela takvu odluku jer je, kako je kazala, bilo slučajeva da su u ovoj instituciji zaposlena do četiri člana iste porodice.

„Dugačak je spisak članova porodica političkih i javnih ličnosti zaposlenih u ovom ministarstvu. Od sestara i braće, žena i muževa, sinova i ćerki, snaja, devera i zeta ministara, poslanika, vlasnika medija, sudija i tužilaca. Nije mali ni broj članova uže porodice funkcionera Ministarstva spoljnih poslova“, kazala je Gervala.

Gervala je napomenula da je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore zatekla u „jadnom stanju i nejednakom tretmanu radnika zbog nepotizma, izrazitog nedostatka profesionalizma i odgovornosti“.

„Odluku sam donijela sa velikom odgovornošću, svjesna da ću naići na snažno protivljenje političkih i medijskih krugova, naviknutih na takve intervencije, koje u velikoj mjeri slabe strukturu ministarstva i volju zvaničnika da rade predano“, kazala je Gervala i dodala da ova odluka nema alternativu.

Između ostalog, Gervala je istakla da se zapošljavanje u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i  zapošljavanje novih diplomata može vršiti samo na osnovu meritokratije, na konkursima otvorenim za sve i na osnovu profesionalnih kriterijuma.